Mevlana Kalkınma Ajansı Konya Yatırım Destek Ofisi tarafından Konya’da faaliyet gösteren yabancı sermayeli veya ortaklı firmalarla tanışmak, firmaların faaliyetlerini yürütmede karşılaştığı sorunları ve bu sorunlara ilişkin taleplerini öğrenmek ve bu doğrultuda birlikte neler yapılabileceğini istişare etmek amacıyla “Konya Yabancı Sermayeli / Ortaklı Firmalar Buluşması” başlıklı bir toplantı düzenlendi.
Programa MEVKA Genel Sekreter Vekili Savaş Ülger’in yanı sıra Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ramazan Erkuş, Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Hüsamettin Sönmez, Konya Müteahhitler Birliği Başkanı Şaban Topal, Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü Dış Ticaret Uzmanı Betül Buke Karaçin ve çok sayıda firma temsilcisi katılım sağladı.
Toplantının açılışında konuşan MEVKA Genel Sekreter Vekili Savaş Ülger, “Mevlana kalkınma ajansı olarak, çeşitli destek mekanizmalarımızın yanı sıra yatırım destek ofislerimiz aracılığı ile de bölgemizin iş ve yatırım ortamını yurt içinde ve yurt dışında tanıtmak, bölgemize yatırım çekmek, yatırım ortamını takip etmek ve yatırım yapacak yerli ve yabancı yatırımcıların izin ve ruhsat işlemlerini kolaylaştırmak gibi faaliyetleri de yürütmekteyiz. Bugünkü programımızda ise, Konya’da faaliyet gösteren yabancı sermayeli veya ortaklı firmaların faaliyetlerini yürütmede karşılaştığı sorunları ve bu sorunlara ilişkin taleplerini öğrenmek ve bu doğrultuda birlikte neler yapılabileceğini istişare etmek istedik. Ekonomi Bakanlığı’nın 2016 yılı sonu verilerine göre yabancı sermayeli / ortaklı firmaların ülkemizdeki durumuna bakacak olursak; Türkiye’de toplam 54.038 yabancı sermayeli firmanın bulunduğunu görürüz. Şehrimizde ise, ekonomi bakanlığının 30.06.2017 tarihi itibariyle yayınladığı verilere göre 47 ülkeden 12 ana sektörde faaliyet gösteren 256 firma mevcut olup, Konya bu firma sayısı ile iller sıralamasında 15. sırada yer almaktadır. Şehrimizdeki yabancı sermayeli firmaların sıralamasında ise ilk 3 sırada 49 firma ile Suriye, 27 firma ile Almanya ve 23 firma ile Irak yer almaktadır. Arzumuz şehrimizde yatırım yapan firma sayısının daha da artmasıdır. Ajans olarak, şehrimizde ve bölgemizde yatırım yapmak isteyen firmalara her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu bu toplantı vesilesi ile özellikle belirtmek istiyorum” ifadelerini kullandı.
Açılış konuşmasının ardından programda, Konya YDO Koordinatörü İsmail Ünver katılımcılara Konya ekonomisi ve yatırım ortamı, uluslararası doğrudan yatırımlar ve yabancı sermayeli firmalar konusunda bir bilgilendirme sunumu yaptı.
Gerçekleştirilen sunumun ardından programda “Neden Konya?” “Yabancı Yatırımcılar Konya’ya Nasıl Geldi?” “Bürokratik Süreçler / Doğru Bilgiye Erişim” “Yabancılar Açısından Konya / Kültürel ve Sosyal Ortam” “Kurumsal Yapı / İletişim ve İşbirliği” başlıklarında yabancı sermayeli / ortaklı firmaların sorunları, çözüm önerileri ve beklentileri ele alındı.