KAPAT X
Popüler Aramalar
Tüm Haberler

MEVKA, Teknoloji Yatırımcısı Akademisi İle Melek Yatırımcıları ve Girişimcileri Bilgilendirdi

20 Nisan 2019
Okunma Sayısı: 2726

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda çalışmalarını sürdüren Mevlana Kalkınma Ajansı, Startupfon ve Kuveyt Türk işbirliğiyle TR 52 Konya-Karaman Bölgesi’nde yer alan teknoloji odaklı melek yatırımcıların bilgilendirilmesi, girişimci ya da girişimci adaylarının yatırımcılarla buluşturulması amacıyla “Teknoloji Yatırımcısı Akademisi” programı düzenledi.

Programa, Konya Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Selçuk Halkacı, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Uğur Özalır, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, İNNOPARK Genel Müdürü Prof. Dr. Fatih Mehmet Botsalı, Konya TEKNOKENT Genel Müdür Yardımcısı Yeliz Erenler, Girişimci İşadamları Vakfı Konya Şube Başkanı Fatih Ceylan, kamu kurum ve kuruluşları ile iş dünyası temsilcileri ve girişimci ve yatırımcılar katılım sağladı.

Programın açılış konuşmasını yapan MEVKA Genel Sekreter Vekili Savaş Ülger, “Erken aşamada olan, yüksek risk ve yüksek büyüme potansiyeli içeren girişimcilere yapılan yatırım olarak tanımlanan melek yatırımcılık kavramı özellikle son yıllarda adını sıkça duyduğumuz ve ajans olarak bizim de üzerinde çalışmalar yürüttüğümüz bir kavramdır. Bireysel katılım yatırımcılığı da denilen melek yatırımcılık sistemi, yatırımcıların, girişimci adaylarının projelerine yatırım yapmasının yanı sıra onlara tecrübelerini aktarması, iş bağlantılarını açarak gelişimlerine yardımcı olması açısından son derece önemlidir. Girişimci bu sayede hem finans kaynağına ulaşmakta hem de yatırımcının bu alandaki tecrübelerinden de istifade etmektedir. Sağlanan bu birliktelik de projenin başarısızlıkla sonuçlanma riskini en aza indirmektedir. 2018 yılı sonu itibari ile Bireysel Katılım Sermayesi İlerleme Raporu’na baktığımızda toplamda 471 adet melek yatırımcı lisansının verildiğini buna rağmen bölgemizdeki lisanslı melek yatırımcıların sayısının arzu ettiğimiz düzeyde olmadığını görüyoruz. Ajans olarak, daha önce bu konudaki farkındalığın artırılması ve bölgemizdeki lisanslı melek yatırımcıların sayısının artması adına “Global Melek Yatırımcı Akademisi” ve “Melek Yatırım Ağları Konya Buluşması” programlarını düzenleyerek yatırımcılarımızı ve girişimcilerimizi bu konuda bilgilendirdik. Maker Hackhaton ve Demoday etkinliklerimizde ise bölgemizdeki girişimcilere fikirlerini projeye dönüştürme ve ortaya çıkan projeleri yatırımcılarla buluşturma fırsatı sunmaya çalıştık. Bunun yanı sıra, kurulduğumuz günden bugüne kadar farklı destek mekanizmaları vasıtası ile bölgemizdeki girişimcilerimize yönelik 5,5 Milyon Türk Lirası destek sağlayarak yeni fikirlerin hayata geçirilmesini amaçladık. Bugünkü programımızda ise potansiyel melek yatırımcılara güncel bilgileri ulaştırmayı, yeni yatırım alanlarına ışık tutabilmeyi ve yatırım kararlarının alınmasında dikkat edilmesi gereken unsurları aktarmayı hedefliyoruz. Bu program; temelde mevcut ve potansiyel yatırımcılara odaklı olmakla beraber hali hazırda girişimciler ve girişimci adayları da programımıza davet edilmiştir. Bu sayede teknolojik alanda yatırım konusunda bilgiler aktarılırken yatırımı alacak tarafların da bilgi ve farkındalık düzeyine katkı sunulabilecektir. Dünya üzerindeki teknoloji yatırımlarının ülkelere ne denli kazançlar sağladığı ve ne büyük katma değerler elde edildiği hepimizce malum olan bir durumdur. Bu doğrultuda ülke olarak bizler de başta teknoloji alanında olmak üzere yeni projeler üretmek ve üretilen bu projelere destek sağlayarak yeni değerler, yeni markalar oluşturmak zorundayız. Bu konuya ülkemizin hedefleri açısından büyük önem atfettiğimizi özellikle belirterek, bu noktada elimizden geleni yapmaya hazır olduğumuzu ifade etmek istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

Ardından konuşan Kuveyt Türk Lonca Girişimcilik Merkezi Yetkilisi Lokman Ökten de konuşmasında kurum olarak fikri, projesi olan her girişimcinin yanında olduklarını belirterek çalışmalarını bu yönde sürdürdüklerini ifade etti.

Son olarak, programa görüntülü olarak bağlanarak katılımcılara hitap eden Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır da, “Sağlık teknolojileri, enerji, finans, savunma gibi stratejik sektörlerde milli ürünler üreterek dünyaya pazarlamalıyız. Yüksek bir potansiyele sahip durumdayız. Çok genç bir nüfusa sahibiz. Bir takım kırılmalar yaşadık ancak resmin büyüğüne baktığımız zaman son 15 yılda 5,7 büyüme oranı yakaladık. İyi bir ekonomi inşa ettik. Ciddi bir jeopolitik konuma sahibiz. Şu an İstanbul´dan 122’nin üzerinde doğrudan uçuş ile ekonomik havzaya ulaşmamız mümkün. Gelişmeye ve büyümeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından Startupfon kurucu ortağı Gülsüm Çıracı “Melek Yatırım Kavramı ve Süreçler” ile “Due Diligence ve Portföy Yönetimi” konulu sunumlarını gerçekleştirdi.

Akabinde kürsüye gelen Moroğlu–Arseven Hukuk Bürosu Yetkilisi Avukat Sevi İslamageç de katılımcılara yönelik yapmış olduğu sunum eşliğinde “Melek Yatırımcılık Sisteminde Hukuk ve Sözleşmeler” konusunda katılımcıları bilgilendirdi.

Sunumların ardından moderatörlüğünü Startupfon kurucu ortağı Gülsüm Çıracı’nın yaptığı panel oturumunda Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan Uğur Ahmet Çeliker ve TÜBİTAK’tan Elif Koşok, TechinvesTR ve Bireysel Katılım Sermayesi Sistemi” hakkında katılımcılara ayrıntılı bilgiler aktardı.

Programın son oturumunda ise Biletall firmasından Vedat Çavuşoğlu ile Nexus Ventures firmasında Burak Örücü yatırımcı olarak melek yatırım konusunda yaşadıkları tecrübeleri, Jetract firmasından Hayrettin Demirbilek ve Onurhan Öztürk ise girişimci olarak melek yatırımcılık sürecinde edindikleri tecrübeleri katılımcılarla paylaştı.