Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda çalışmalarını sürdüren Mevlana Kalkınma Ajansı, TR 52 Konya-Karaman Bölgesi’ndeki girişimcilik ekosisteminin güçlendirilmesi, girişimci ya da girişimci adayları tarafından üretilen projelerin sergilenerek yatırımcılarla buluşturulması amacıyla “Demo Day & Maker Panayırı” programı gerçekleştirdi.
Programa MEVKA Yönetim Kurulu Başkanı ve Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak, Konya TEKNOKENT Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Birol Dağ İNNOPARK Genel Müdürü Prof. Dr. Fatih Mehmet Botsalı, kamu kurum ve kuruluşları ile iş dünyası temsilcileri ve çok sayıda girişimci ve yatırımcı katılım sağladı.
Programın açılış konuşmasını yapan MEVKA Genel Sekreter Vekili Savaş Ülger, “Gerek yerel, gerekse bölgesel ve ulusal kalkınma politikaları açısından ele alındığında girişimcilik ve özellikle de teknoloji tabanlı girişimcilik konusu son yıllarda üzerinde önemle durulan ve kamu kesimi tarafından önemli teşvikler verilen bir alan olarak karşımıza çıkmaktadır. Biz de ajans olarak, teknoloji odaklı girişimciliğin güçlendirilmesi, teknoloji tabanlı firmaların desteklenerek büyüme ve gelişmeye katkı sağlaması amacıyla “TR52 Bölgesi Girişimcilik Ekosisteminin Geliştirilmesi Programını” 2018 yılında uygulamaya başladık. Uyguladığımız bu kapsamlı program aynı zamanda ajansımızın 2018 yılı çalışma programında önerilen teknoloji odaklı girişimcilik ve kırsal girişimcilik sonuç odaklı programının hedeflerine ulaşmasında oldukça önemli katkılar sağladı. Program kapsamında bugüne kadar alanında uzman isimler tarafından 96 kişiye 32 saatlik mentorluk eğitimi verildi. mentorluk eğitimleri sayesinde mentor adaylarımız etkili mentorluk becerilerini geliştirdiler. Ajansımız ise bu sayede mentorluk süreç yönetimi ve temel işletme parametreleri konusunda bir mentor havuzu oluşturmuş oldu. Akabinde girişimci adaylarına yönelik olarak düzenlediğimiz hackhathon etkinlikleri ile bölgemizdeki girişimci adayları, alanında uzman mentorlarla çalışarak iş fikirlerini geliştirdiler. Bu sayede teknik alanda kazandıkları bilgi ve becerileri prototipe dönüştürme fırsatı yakaladılar. TR52 Bölgesi girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi programımızın son aşaması olan Maker Panayırı ve Demo Day etkinliğimiz ile de girişimci ya da girişimci adayları tarafından üretilen projeleri yatırımcılarla buluşturmayı ve bölgemizdeki girişimcilik potansiyelini ortaya koymayı amaçladık. MEVKA olarak, bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da bölgemizdeki girişimci adaylarımıza yönelik desteklerimizin artarak devam edeceğini özellikle ifade ediyor, bu vesile ile etkinliğimizin hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.
Ardından katılımcılara hitap eden MEVKA Yönetim Kurulu Başkanı ve Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak da, “Dünyanın neresinde olursa olsun bir teknolojik girişimcilik ve yatırım olduğunda bütün dünyanın haberi oluyor ve etkileşim haline geçiyor. Bu alan küreselleşmiş ve dünyaya mal olmuş bir alan. Bir buluş Dünya’nın diğer ucundaki bir ülkenin eksiğini ve arayışını kapatıyor. Övünerek söyleyebilirim ki Konya bu konuda hiçbir ülkeden geri kalmış değil. Teknolojiyi takip eden ve teknoloji üreten bir şehiriz. Bizlere düşen bu teknoloji girişimlerinin gelişmesine yardımcı olmaktır. Daha ileri noktalara gitmemiz gerekiyor. Kaçış yok. Tabi bunun içinde zekâ kadar maddi imkân da gerekiyor. Bu programların amacı da bu ikisini bir araya getirmek. Bu ikisi bir araya geldiğinde de çözülemeyen konularda da devletimizin devreye girmesi gerekiyor. Bu konularda devletimiz ekonomik paketler, kolaylıklar gibi inanılmaz destekler veriyor. Devletimiz de elini taşın altına koyarak girişimciye, yatırımcıya destek veriyor. Kamunun görevi de bence budur” ifadelerini kullandı.
Açılış konuşmalarını ardından MEVKA Yönetim Kurulu Başkanı ve Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak ve katılımcılar Konya ve Karaman Bölgesi’nde yer alan girişimciler tarafından üretilen projeleri yerinde inceleyerek projeler hakkında bilgiler aldı.
Girişimci ve yatırımcı adaylarına yönelik olarak Girişimcilik Kültürü, Maker Hackathon ve Ptototipleme Kültürü, Kitle Fonlanma ve Kaynak Yaratma Stratejileri ve Üretimde Tasarımsal Düşüncenin Önemi konulu söyleşi ve panellerin de yer aldığı programda Konya ve Karaman Bölgesi’nde yer alan girişimciler projelerini jüri üyelerine sunarak başarılı olmaya çalıştı. Değerlendirmeler sonunda dereceye giren projeler Konya TEKNOKENT tarafından çeşitli alanlarda ödüller verildi.