TR52 (Konya, Karaman) Düzey 2 Bölgesi’nde, bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, bölgesel gelişmenin sürdürülebilirliğini sağlamak, bölgeler arası ve bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak amacıyla çalışmalarını sürdüren Mevlana Kalkınma Ajansı, Karaman’ın lokomotif sektörlerinden olan bisküvi, şekerli mamuller, çikolata, kakao ve kakao müstahzarları sektörüne yönelik olarak bir rapor hazırladı.
Mevlana Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan raporda, Karaman ekonomisi, istihdamı ve ihracatı açısından büyük önem arz eden bu sektörün mevcut durumu ortaya konularak sektörün yaşadığı sorunlar ve bu sorunların çözüm önerileri ile sektörün talepleri ayrıntılı olarak el alındı.
Hazırlanan raporla ilgili değerlendirmelerde bulunan Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreter V. Savaş Ülger, “Ajanslar yapıları itibari ile sorumlu oldukları bölgelerde sadece mali destek sağlayan kuruluşlar değil, aynı zamanda o bölgede faaliyet gösteren firmaların altyapılarının güçlendirilmesi, rekabet güçlerinin artırılması ve sektörel gelişmelerin takibinin sağlanması doğrultusunda çalışmalar yürüten kuruluşlardır. Ajans olarak bizler de bölgemizde yer alan ve ülkemizin kalkınma hamlesine katkı sağlayacak tüm potansiyelleri harekete geçirmek adına faaliyetlerimizi sürdürüyor, bu doğrultuda hazırladığımız sektör raporları ile iş dünyamıza, sivil toplum kuruluşlarımıza, girişimcilerimize, bölgemizdeki kanaat önderlerine, kamu kesimi ve özel sektör temsilcilerine ışık tutmaya çalışıyoruz. Bu minvalde hazırladığımız raporumuza baktığımızda Karaman ilimizin bisküvi, çikolata, kek, gofret gibi unlu ve şekerli gıda sektörlerinde sadece Türkiye’nin değil, Dünya’nın önde gelen merkezlerinden biri olduğunu görüyoruz. Bölgede yetişen buğday, bu sanayinin gelişmesinde önemli rol oynamıştır. Karaman’da günümüzden 50 yıl önce başlayan bisküvi ve şekerli mamuller imalatı, bugün dünya standartlarının üzerinde bir kaliteye ulaşmış durumdadır. Bu tesislerde 400 çeşit bisküvi ve diğer şekerli mamuller üretilmektedir. Bu firmalar her sene uluslararası sahada “Kalite Ödülü” almaktadır. Karaman’da bulunan bisküvi tesisleri üretimlerinin büyük bir kısmını yurtdışına ihraç ederek ülkemize önemli ölçüde döviz girdisi sağlamaktadırlar. Bisküvi ve şekerli mamuller sanayisinin gelişmesi, beraberinde ambalaj, gıda makine üretimi, ana sanayiye hammadde üreten farklı sektörlerin de ilerlemesini sağlamıştır. Dolayısıyla bölgede ana sektöre hizmet sunan farklı sektörlerden birçok firma faaliyet göstermektedir. Bisküvi ve şekerli mamuller sanayinin özelliği itibari ile emek-yoğun bir iş kolu olması istihdamın artmasında da önemli bir etken olmuştur. Bu nedenle Karaman’da işsizlik oranı diğer illere göre düşük seviyelerde seyretmektedir ve çevre şehirlerden Karaman’a işçi getirilmektedir.
Hazırladığımız raporda da Karaman ilimiz için büyük önem arz eden bu sektörler, Dünya ve Türkiye ölçeğinde ayrıntılı bir şekilde ele alınarak sektörün ve Karaman imalat sanayinin sorunları ortaya konulmuş, çözüm önerileri sunulmuş ve ihracatın daha da artırılmasına yönelik öneriler ortaya konulmuştur. Hazırlanan raporun sektör temsilcilerine, şehrimize ve bölgemize hayırlar getirmesini diliyorum” ifadelerine yer verdi.
Ülger, ayrıca Karaman bisküvi, şekerli mamuller, çikolata, kakao ve kakao müstahzarları sektörüne yönelik olarak hazırlanan rapora www.mevka.org.tr adresinden ulaşılabileceğini ve bu yöndeki çalışmalarının devam edeceğini de belirtti.