Mevlana Kalkınma Ajansı, Konya Ticaret Odası, Konya Sanayi Odası ve Konya Ticaret Borsası işbirliği ile TR 52 Karaman-Konya Bölgesi’nin dış ticaret ortamının iyileştirilmesi, bölgede yer alan işletmelerin ulusal ve küresel düzeyde daha rekabetçi hale getirilmesi ve Konya iş dünyasının Malezya pazarındaki ticari fırsatlar hakkında bilgilendirilmesi amacıyla “Malezya Pazarında Ticari Fırsatlar” konulu bir panel düzenledi.
Moderatörlüğünü Selçuk Üniversitesi Akören Ali Rıza Ercan Meslek Yüksekokulu Dış Ticaret Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Burak Ceran’ın yaptığı panelde, Ticaret Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı Dairesinden Ticaret Başmüfettişi Esat Durak, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden Şube Müdür V. Gülay Babadoğan Tarakçıoğlu ve bölgeyle yakın ticari ilişkileri olan Dokunuş Tekstil Firması Sahibi Ahmet Enes Üzülmez panelist olarak yer aldı.
Konya Ticaret Odası Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen panelin açılışında katılımcılara Malezya pazarı ile bilgilendirmelerde bulunan Mevlana Kalkınma Ajansı Konya Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü İsmail Ünver “Aajans olarak, bölgemizin dış ticaret ortamının iyileştirilmesi ve bölgede yer alan işletmelerin ulusal ve küresel düzeyde daha rekabetçi hale getirilmesi amacıyla daha önce Rusya, Kuzey Afrika, İran, Polonya, Tayvan, Latin Amerika, Katar ve Endonezya gibi ülkelerdeki pazar fırsatlarını konunun bizzat mutfağında yer alan uzman isimlerle değerlendirmiştik. Bugün de Malezya’daki ticari fırsatlar hakkında bizleri ayrıntılı olarak bilgilendirecek uzman isimlerle bir aradayız. Panelistlerimiz arasında yer alan ve Malezya ile yakın ticari ilişkileri bulunan firmanın bizlerle tecrübelerini paylaşacak olması da bu pazarda yaşanılan sorunların ve fırsatların birinci ağızdan dile getirilmesi bakımından önem arz etmektedir. 2018 yılı sonu verileri ışığında şehrimizle Malezya arasındaki ekonomik verilere baktığımızda Konya’da 50 ülkeden, 340 adet yabancı sermayeli firma mevcutken baskın sermayesi Malezya olan firmanın bulunmadığını görüyoruz. Konya’nın toplam ihracatı 1,8 Milyar Dolar iken Malezya’ya olan ihracat 3 Milyon Dolardır. Bu rakamla Malezya toplam ihracatımızın binde 17’sini oluşturmakta ve ihracatımızda 86. sırada yer almaktadır. Konya’nın toplam ithalatı 908 Milyon Dolar iken Malezya’dan yapılan ithalat 13,9 Milyon Dolardır. Bu rakamla Malezya toplam ithalatımızın %1,5’ini oluşturmakta ve en fazla ithalat yapılan 17. ülke konumunda bulunmaktadır. Şehrimizin Malezya ile olan dış ticaret açığı 10,8 Milyon Dolardır. Bu verilerin arzu edilen düzeyde olmadığını ve bu pazardaki payımızın artırılması gerektiğini belirterek, panelin hayırlara vesile olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.
Açılış konuşmasının ardından kürsüye gelen Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden Şube Müdür V. Gülay Babadoğan Tarakçıoğlu, katılımcılara yönelik olarak yapmış olduğu sunum eşliğinde Ur-Ge desteği, pazar araştırması ve pazara giriş desteği, yurtdışı ve yurtiçi fuar desteği, marka – Turquality desteği hakkında ayrıntılı bilgiler verdi. Akabinde, daha önce uzun yıllar Malezya Ticaret Müşavirliği yapan Ticaret Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı Dairesinden Ticaret Başmüfettişi Esat Durak da katılımcılara Malezya pazarı hakkında ayrıntılı bilgiler aktararak çok geniş yelpazede üretim yapma özelliğine sahip olan Konya’nın bu pazarı çok rahatlıkla zorlayabileceğini ve daha fazla pay alabileceğini söyledi. Dokunuş Tekstil firması Sahibi Ahmet Enes Üzülmez ise firma olarak Malezya pazarına nasıl girdiklerini, ihracatlarını nasıl artırdıklarını ve Malezya pazarında yaşadıkları tecrübeleri katılımcılarla paylaşarak, bu pazara yönelik çalışma yürütmek isteyen firmalara her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade etti.
Panel katılımcılardan gelen soruların panelistler tarafından cevaplandırılmasıyla son buldu.