Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda bölgedeki KOBİ’lere, kamu kurum ve kuruluşlarına, sivil toplum kuruluşlarına yönelik mali ve teknik destek faaliyetleri yürüten Mevlana Kalkınma Ajansı, “İstihdam Edilebilirliği Artırmak” “Sosyal Girişimcilik ve Yenilikçilik” “Sosyal İçerme” ve “Sosyal Sorumluluk” olmak üzere dört ayrı öncelikte kısa adı “SOGEP” olan “Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı” kapsamında proje çağrısına çıktı.
KİMLER BAŞVURABİLİR?
Konya-Karaman Bölgesi’nin sosyal açıdan gelişmesinin desteklenmesi, insan odaklı projelerin ortaya çıkarılması, istihdamın artırılması ve dezavantajlı grupların hayata daha aktif katılımlarının sağlanmasının hedeflendiği programa, kâr amacı gütmeyen veya belirli ölçüde kamu yararı gözeten, kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, birlikler, kooperatifler, sivil toplum kuruluşları, organize sanayi bölgeleri, sanayi siteleri, serbest bölge işleticileri, teknoloji transfer ofisi şirketleri ile teknoloji geliştirme bölgeleri, endüstri bölgesi ve iş geliştirme merkezi gibi kuruluşların yönetici şirketleri ile sadece sosyal sorumluluk önceliğinde olmak üzere özel kesim kuruluşları başvuru yapabilecekler. Siyasi partiler ve alt birimleri dışındaki tüm gerçek ve tüzel kişiler de proje kapsamında iştirakçi olarak yer alabilecekler.
HANGİ KONULARDA PROJE BAŞVURUSU GERÇEKLEŞTİRİLEBİLİR?
Öncelik-1: “İstihdam Edilebilirliği Artırmak”
Toplumun dezavantajlı kesimlerinin istihdama katılımının kolaylaştırılmasına ve mesleki bilgi ve becerilerinin geliştirilmesine, istihdamı artırmaya ve ildeki ve bölgedeki ihtiyaçlara uygun alanlarda nitelikli ve üretken beşerî sermayenin geliştirilmesine yönelik projeler,
Öncelik-2: “Sosyal Girişimcilik ve Yenilikçilik”
Sosyal girişimlerin kurulmasına ve kapasitelerinin artırılmasına, istihdam edilebilirliğe ve sosyal içermeye ilişkin yenilikçi modeller geliştirilmesine ve sosyal girişimcilik ve sosyal yenilikçilik alanlarında hizmet veren/verecek olan aracı kurumların işleteceği, ekosistem güçlendirmeye yönelik merkezler, sosyal laboratuvarlar ile kuluçka ve hızlandırıcı programların uygulanmasına yönelik projeler,
Öncelik-3: “Sosyal İçerme”
Sosyal yardım alan kesimin gelir düzeyinin artırılmasına, toplumun dezavantajlı kesimlerinin yaşam kalitelerinin yükseltilmesine ve dezavantajlı kesimlere sunulan hizmetlerin kalitesinin artırılmasına yönelik yenilikçi ve model nitelikli projeler,
Öncelik-4: “Sosyal Sorumluluk”
Bölge öncelikleriyle kâr amacı güden kesimin sosyal sorumluluk faaliyetlerini uyumlaştırmaya, program öncelik alanlarına ve/veya tespit edilen farklı sosyal bir sorunun çözümüne yönelik yenilikçi ve model nitelikli projeler destek kapsamına alınacaktır.
PROJE BAŞVURU SÜRECİ NASIL YÜRÜTÜLECEK?
Mevlana Kalkınma Ajansı tarafından Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) proje başvuru süreci iki aşamalı olarak yürütülecektir. Ön başvuru aşaması kapsamında proje fikrinin ortaya konduğu SOGEP Proje Öneri Formu’nun doldurularak en geç 17 Nisan 2020 tarihine kadar pyb@mevka.org.tr adresine e-posta ile gönderilmesi ve matbu çıktılarının da ajansa sunulması gerekmektedir. Uygun bulunan proje fikirleri nihai başvuru aşamasına alınacak olup bu noktadan sonra proje geliştirme çalışmaları doğrudan Ajans koordinasyonunda yapılacaktır.
PROJE UYGULAMA SÜRESİ VE ÖNGÖRÜLEN TAKVİM NEDİR?
Proje uygulama süresi asgari 12 ay ve azami 18 ay olarak belirlenmiştir. Buna göre proje hazırlık sürecinin 2020 yılının ilk yarısı içerisinde tamamlanması, yılın ikinci yarısında sonuçların ilan edilmesi ile sözleşmelerin imzalanması öngörülmektedir.
“KONYA-KARAMAN BÖLGESİ’NİN HER AÇIDAN GELİŞİMİ İÇİN DESTEKLERİMİZİ SÜRDÜRÜYORUZ”
İlan ettikleri Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) hakkında açıklamalarda bulunan MEVKA Genel Sekreter V. Savaş Ülger, “Kurum olarak, faaliyetlerimize başladığımız yıldan bu güne kadar uyguladığımız proje teklif çağrıları ile bölgemizde eş finansmanlar ile birlikte 350 Milyon TL’lik bir yatırımı harekete geçirmiş durumdayız. Bölgemizde yer alan tüm paydaşlarımızın ulusal ve uluslararası alanda rekabet güçlerinin ve refah seviyelerinin artması, bölgemizin ekonomik açıdan kalkınması, yerli ve yabancı yatırımların bölgemize çekilmesi adına mali ve teknik destek mekanizmalarımızın yanı sıra ücretsiz olarak gerçekleştirdiğimiz danışmanlık hizmetleri ile de bölgemizin her açıdan gelişimini desteklemeye gayret gösteriyoruz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda gerçekleştirdiğimiz bu çalışmalarımızın odağında ise bölgemizin sahip olduğu beşeri sermaye bulunmaktadır. Proje çağrısına çıktığımız Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) ile de bölgedeki yerel dinamikleri harekete geçirerek yoksulluk, göç ve kentleşmeden kaynaklanan sosyal sorunları gidermeyi, değişen sosyal yapının ortaya çıkardığı ihtiyaçlara karşılık vermeyi, toplumun dezavantajlı kesimlerinin ekonomik ve sosyal hayata daha aktif katılmalarını sağlamayı, istihdam edilebilirliği artırmak, sosyal girişimciliği ve yenilikçiliği destekleyerek sosyal sorumluluk uygulamalarını yaygınlaştırmayı amaçladık. Bakanlığımız tarafından tüm iller için kaynak ayrılan 2020 SOGEP programı kapsamında il başına 3’er proje olmak üzere bölgemizde toplam 6 proje hazırlanması hedeflenmektedir. Ajans olarak, bu doğrultuda bölgemizde yer alan ve uygun başvuru şartlarına sahip kurum ve kuruluşlardan belirlenen önceliklerde Konya ve Karaman illerimize yönelik proje tekliflerini beklediğimizi belirtmek istiyorum. Projelerin desteklenme şansını artırmak adına proje yazacak olan kurum ve kuruluşların, projelerin birden çok öncelik ile doğrudan ilişkili ve sonuç odaklı olması, projenin uygulanacağı ilin/ilçenin sosyal sorununa özgün ya da değerleri ile ilişkili olması, projenin konu itibarıyla çarpıcı olması, yenilikçi ve model olma niteliğine sahip olması ve uygulama süresi içerisinde doğrudan hedef kitleye fayda sağlayan somut çıktılara sahip olması gibi hususlara azami dikkat etmeleri gerekmektedir. Proje başına destek miktarı ve bütçe için üst limit belirlenmediğinden projelerin en az 1 Milyon TL olacak şekilde hazırlanması da yine dikkat edilecek konular arasında yer alıyor. Proje başvurusunda bulunmak isteyen tüm paydaşlarımız, program hakkında ayrıntılı bilgiye www.mevka.org.tr internet sitemizden ulaşabilir. Proje yazma kültürünün üst düzeyde olduğu bölgemizde, ilan ettiğimiz program kapsamında bölgemizin sosyal ve beşeri açıdan gelişimine katkı sunacak pek çok proje başvurusunun geleceğine inanıyor, programın hayırlara vesile olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.