Mevlana Kalkınma Ajansı, Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı ve Konya Sanayi Odası tarafından ülkemizde otomotiv sektöründe yaşanan gelişmeler ışığında bu sektörün Konya’da çeşitli yönleriyle ele alınması, sektördeki önemli değişimlerin ve gelişmelerin değerlendirilmesi amacıyla “Otomotivin Geleceği ve Cazibe Merkezi Konya” başlıklı panel düzenlendi.
Türkiye'nin kendi yerli otomobilini üretmek için yaptığı çalışmalarla, dünya otomotiv sektöründe yaşanan gelişmelerin konuşulduğu ve Konya'nın yerli otomobil yatırımına ev sahipliği yapmak için kararlı olduğunun altının çizildiği panele çok sayıda davetli katılım sağladı.
Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreter V. Savaş ÜLGER “Panelimizin ana konusu olan otomotiv sanayisine geniş bir perspektiften bakacak olursak 2016 yılı verilerine göre yarattığı 4 Trilyon Dolarlık üretim ile dünyanın en büyük 4. ekonomisine tekabül edip doğrudan ve dolaylı olarak 80 milyon kişiye istihdam sağladığını ve lokomotif sektör olduğunu görürüz. Uluslararası ticarette böylesine büyük bir ekonomik güce sahip olan sektörden ülkemizin gelecek vizyonu ve hedefleri doğrultusunda daha fazla pay alabilmek adına hepimize büyük sorumluluklar düşmektedir. Gerek ülkemizin gerekse de şehrimizin özellikle son on beş yılda ar-ge, teknoloji ve mühendislik alanında yaptığı yatırımlar ve yürüttüğü çalışmalar meyvelerini vermeye başlamış ve bunun sonucunda otomotiv yan sanayimiz, ulaştığı üretim yetenekleri sayesinde ülkemizde üretimi yapılan araçlar için gerekli olan yedek parçaların % 85’ini karşılayabilecek düzeye erişmiş ve katma değeri yüksek ürünler üreterek otomotivde dünya devlerine parça üretir hale gelmiştir. Şehrimizin bu sektördeki performansına baktığımızda otomotiv yan sanayi sektöründe faaliyet gösteren firma sayısının 400’ün üzerinde olduğunu, hizmet sağlayıcı diğer firmalarla birlikte 10 bin kişinin üzerinde bir istihdamın söz konusu olduğunu görüyoruz. Şehrimizin hem otomotiv sanayisinde hem de yerli otomobil konusunda sahip olduğu avantajlar bununla da sınırlı değildir. Geniş yelpazedeki üretim alt yapısı, ar-ge ve teknoloji yatırımları, yetişmiş insan gücü, lojistik üstünlüğü, merkezi konumda yer alması gibi özellikleri göz önünde bulundurulduğunda şehrimiz yerli otomobilin üretileceği yerin henüz belirlenmediği bir dönemde bir adım öne çıkmaktadır. Bu doğrultuda bizler Konya olarak yerli otomobilin Konya’da üretilmesini talep ediyor, bu konuda üzerimize düşeni yapmaya hazır olduğumuzu özellikle belirtmek istiyoruz ” ifadelerine yer verdi.
Akabinde konuşan Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Daire Başkanı Mustafa Rumeli de “Konya, özellikle son yıllarda yaptığı sanayi hamlesi ile ülkemizin en önemli sanayi şehirlerinden biri olmuş, başta otomotiv olmak üzere pek çok sektörde uluslararası ticarette dünya devleri ile rekabet edebilir hale gelmiştir. Biz de kurum olarak otomotiv sektörüne ayrı bir önem veriyor, öncelikli sektörler arasında değerlendiriyoruz. Ülkemizin otomotiv sektöründe geldiği nokta çok sevindiricidir. Sektöre baktığımızda uluslararası doğrudan yabancı yatırım çekme konusunda son yıllarda çok önemli gelişmeler yaşıyoruz. Bizler de buna katkı sağlamak adına otomotiv sektörünün tanıtımı, önünün açılması için sanayicilerimizle iç içeyiz. Yerli otomobil konusunda ciddi ve somut adımların atıldığı şu günlerde ajans olarak tüm ilişkilerimizi ve temaslarımızı bu minvalde yürütüyoruz” dedi.
Son olarak kürsüye gelen Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de, “Yerli otomobil üretimi ve yatırımı Konya'nın önemli gündemleri arasında yer almaktadır. Şehir olarak yerli otomobil üretiminde paydaşlardan biri olmak istiyor, bu otomobilin Konya'da üretilmesini arzu ediyor, talep ediyoruz. Konya olarak böyle bir yatırıma ev sahipliği yapmaktan büyük gurur duyacağız. Bu konuda elimizden geleni yapmaya hazırız. Biz Konya sanayisiyle gurur duyuyoruz. Geçmişte tarımsal üretim merkezi olan Konya, bunun yanında artık pek çok sektörde zirvede yer alan büyük bir sanayi şehri haline geldi. Bu Konya adına, ülkemiz adına gurur verici. Üretimin, sanayi sektörünün Konya'nın gelişmesinde büyük payı var. Bugün Konya otomotiv yan sanayinde üretim yapan firmalar dünyanın pek çok ülkesine ürün gönderiyor. Sektörde ciddi bir alt yapımız var” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından Konya Sanayi Odası Başkanı Memis Kütükcü de “Konya Yatırım Ortamı ve Konya Otomotiv Sektörü” konulu sunum eşliğinde yaptığı konuşmasında “Otomotiv sektörü geçtiğimiz yıl 4 Trilyon Dolar ile Dünya ekonomisinin yüzde 5'ini oluşturmuş ve dünyanın en büyük 4. ekonomisi olmuştur. Dünyada bu kadar büyük bir öneme sahip otomotiv sektörü, Türkiye açısından da elbette çok kıymetli. Türkiye, taşıt araçları üretiminde Avrupa'da 5, Dünya’da ise 15. sırada. Avrupa'nın en büyük ticari araç üreticisiyiz. Geçtiğimiz yıl ülkemizde bir milyon 486 bin araç üretildi ve bir milyon 141 bin araç ihracatı gerçekleştirildi. Türkiye, otomotivde bir milyon adet üretimi asarak, bu konudaki üretim yeteneğini ortaya koymuş bir ülke. Zira tüm bu rakamların ve üretim yeteneğinin ötesinde artık Türkiye'nin kendi otomobilini üretmeye başlayacağı bir sürece fiilen girmiş bulunuyoruz. Bugüne kadar uluslararası birçok markanın araçlarını üreten Türkiye, artık kendi otomobilini de üretecek. Konya olarak Türkiye'nin kendi yerli otomobilini üretmesi konusunda her türlü desteği vermeye hazırız ve bu yatırıma ev sahipliği yapmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Açılış konuşmalarının ardından panele geçildi. Otomotiv Sanayi Derneği Genel Sekreteri Osman Sever'in moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde, Türkiye'nin Otomobili Ortak Girişim Grubu'nda yer alan firmalardan olan Kıraça Holding'in Yönetim Kurulu Üyesi Jan Nahum, Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı'ndan Kağan Yıldırım, endüstriyel analiz-araştırma ve danışmanlık firması Frost&Sullivan yetkilisi Melih Nalcıoglu ile ar-ge ve danışmanlık hizmeti sunan Sistem Global Danışmanlık firmasından Hüseyin Karslıoğlu katılımcılara otomotiv sektörünün geleceği, Konya’nın sektördeki durumu ve yerli otomobil konusunda değerlendirmelerde bulundu.