KAPAT X
Popüler Aramalar
Tüm Haberler
Haber Galerisi

Katar Pazarından Daha Fazla Pay Almalıyız

16 Kasım 2017
Okunma Sayısı: 2308

Mevlana Kalkınma Ajansı, Konya Ticaret Odası, Konya Sanayi Odası ve Konya Ticaret Borsası işbirliği ile Konya iş dünyasının Katar pazarı hakkında bilgilendirilmesi amacından hareketle “Katar Pazarında Ticari Fırsatlar” başlıklı bir panel düzenledi.

Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreter V. Savaş ÜLGER “Bugünkü odak noktamız olan Katarla ülkemiz arasında özellikle son dönemde ekonomik ve stratejik ilişkilerimizde son derece olumlu gelişmeler yaşanmaktadır. Ajans olarak bizler de ülkemizin 2023 hedefleri doğrultusunda büyük sorumluluklar üstlenen sanayicilerimizi ilişkilerimizde büyük gelişmelerin yaşandığı katar pazarı ile ilgili bilgilendirmeyi amaçladık. Şehrimiz ve Katar arasındaki ekonomik verilere bakacak olursak, Konya’da 50’ye yakın ülkeden 256 adet yabancı sermayeli firma mevcut olup baskın sermayesi katarlı olan firma bulunmadığını görürüz. Konya’nın toplam ihracatı 1,3 Milyar Dolar iken, Katar’a olan ihracat 10,3 Milyon Dolardır. Bu rakamla Katar, toplam ihracatımızın binde 8’ini oluşturmakta ve en fazla ihracat yapılan 38. ülke konumunda yer almaktadır. Konya’nın toplam ithalatı 1,06 Milyar Dolar iken Katar’dan yaptığı ithalat 5,1 Milyon Dolardır. Bu rakamla Katar, toplam ithalatımızın binde 5’ini oluşturmakta ve en fazla ithalat yapılan 37. ülke konumunda bulunmaktadır. Şehrimiz Katar ile yaptığı ticarette 5,2 Milyon Dolar dış ticaret fazlası vermektedir. Mevlana Kalkınma Ajansı olarak bu verilerin arzu ettiğimiz düzeyde olmadığını, şehir olarak, ülkemizin 500 milyar dolarlık ihracat hedefine daha fazla katkı sağlamak adına bu pazardaki payımızın artırılması gerektiğini ve bu doğrultuda üzerimize düşeni yapmaya hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmasının ardından kürsüye gelen Ekonomi Bakanlığı Katar Ülke Masası’ndan İhracatı Geliştirme Uzmanı Ayper Sönmez, katılımcılara yönelik olarak yapmış olduğu sunum eşliğinde Katar pazarındaki ticari fırsatlar, Katar pazarının özellikleri, ülkenin siyasi ve ekonomik yapısı konularında ayrıntılı bilgiler verdi.

Ardından söz alan Ekonomi Bakanlığı Dış Ticaret Uzman Yardımcısı Rukiye Duru da, panel katılımcılarına Ekonomi Bakanlığı’nın ihracata yönelik olarak vermiş olduğu destekler kapsamında,  Ur-ge desteği, pazar araştırması ve pazara giriş desteği, yurtdışı ve yurtiçi fuar desteği, yurtdışı birim, marka ve tanıtım desteği, tasarım desteği, marka – Turquality desteği hakkında açıklamalarda bulundu.

Programa panelist olarak katılan ve aynı zamanda Katar’a büyük oranda ihracat gerçekleştiren ERKON Döküm A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ramazan Erkuş ise yaptığı konuşmasında, firma olarak yedi yıldır Katar’a ihracat yaptıklarını, Katar pazarının hiç de kolay olmadığını ve pazarda kalıcı olmak isteyen firmaların kaliteden asla ödün vermemeleri gerektiğini ifade etti.

Erkuş, firmalarının Katar pazarına girerken ve yıllar içerisinde yaşadığı zorluklardan da bahsederek bu pazara girmeyi hedefleyen Konyalı firmalara da tavsiyelerde bulundu.

Panelin moderatörlüğünü yürüten MÜSİAD Konya 6. Dönem Şube Başkanı ve Medicana Konya Hastanesi Genel Müdürü Dr. Lütfi Şimşek de, Katar’ın son zamanlarda yaşadığı siyasi ve ekonomik krize değinerek Katar’ın dik bir duruş sergilediğini, boyun eğmediğini ifade etti. Şimşek ayrıca, Katar’ın son yıllarda altyapı, inşaat, müteahhitlik sektörleri başta olmak üzere pek çok sektörde önemli hizmet alımları gerçekleştirdiğini belirterek, pazarın her sektöre açık olduğunu seksen farklı sektörde üretim yapan Konya sanayisinin çok rahatlıkla bu pazarda lider olabileceğini söyledi.

Panel katılımcılardan gelen soruların panelistler tarafından cevaplandırılmasıyla son buldu.

KATAR PANELİ SUNUMLARI
KATAR PANELİ SUNUMLARI