KAPAT X
Popüler Aramalar
Duyurular

Ar-Ge’de 50 İle Başlayan Zorunlu İstihdam 15’e Düştü

17 Temmuz 2017 | 00:00
Hükümet, Ar-Ge desteklerinde iyileştirme yaptı. Daha önce Ar-Ge merkezlerinde 50 ile başlayan sonra itirazlar üzerine 30'a indirilen istihdam şartı, yeni düzenleme ile 15’e indirildi.
 
Türkiye’nin katma değerli üretimini arttırmak için araştırma geliştirme faaliyetlerini desteklemek üzere çıkarılan, ancak olumlu bulunmakla birlikte, çok sayıda sektörün şikayetçi olduğu Ar-Ge desteklerinde esneklik sağlandı. Düzenleme ilk çıktığında, Ar-Ge merkezi kurmak için çalıştırılması gerekli olan tam zamanlı ArGe elemanı sayısı 50 olarak belirlenmişti. Bu sayının sadece çok büyük şirketlerin Ar-Ge merkezi kurmasına yarayacağı gerekçesiyle sektörlerden çok sayıda itiraz gelince, 2014 yılında Ar-Ge merkezi için gerekli eleman sayısı 30’a indirilmişti. Dünkü Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile Araştırma Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun kapsamında, Ar-Ge merkezlerinde istihdam edilecek tam zaman eşdeğer personel sayısı, motorlu taşıt imalatı dışında 30’dan 15’e düşürüldü. Karar ile 21 Mayıs 2014 tarih ve 2014/6400 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı yürürlükten kaldırıldı. Yürürlükten kaldırılan karar, Ar-Ge merkezlerinde istihdam edilmesi gereken tam zaman eşdeğer personel sayısını 30 olarak belirlemişti. Resmi Gazete’de yayınlanan başka bir Bakanlar Kurulu Kararı ile de bölge dışında faaliyet yürüten Ar-Ge personeli için de gelir vergisi stopaj desteği verilmesi hükme bağlandı.
 
TASARIM FAALİYETLERİ TANIMINA YENİ EKLEMELER YAPILDI
 
Bakanlar Kurulu, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yazısı üzerine, Araştırma Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanunun 2’nci maddesine göre, tasarım faaliyetleri tanımını yeniden yaptı. Buna göre katma değer ve rekabet avantajı yaratma potansiyeline sahip, ürün veya ürünlerin işlevselliğini arttırma, geliştirme, iyileştirme ve farklılaştırmaya yönelik yenilikçi faaliyetlerin tümü tasarım faaliyeti olarak dikkate alınacak. Karar uyarınca şu alanlar da yenilikçilik faaliyetler olarak kabul edilecek; Bilgi ve iletişim başlığı altında yer alan; sinema filmi, video ve televizyon programları yapım faaliyetleri ile bunların çekim sonrası faaliyetleri, mesleki bilimsel ve teknik faaliyetler başlığı altında yer alan uzmanlaşmış tasarım faaliyetleri, kültür, sanat eğlence dinlence ve spor başlığı altında yer alan gösteri sanatlarını destekleyici faaliyetler.