KAPAT X
Popüler Aramalar
Duyurular

1. Kop Bölgesi Organik Tarım Paneli

17 Temmuz 2017 | 00:00
 
1. Kop Bölgesi Organik Tarım Paneli
 
                Konya Ticaret Borsası (KTB), KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Konya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu'nca 1. KOP Bölgesi Organik Tarım Paneli düzenlendi.
 
            2 Mayıs 2012 tarihinde Konya Ticaret Borsası (KTB), KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Konya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu'nca 1. KOP Bölgesi Organik Tarım Paneli düzenlendi. Panele KOP İlleri Özel İdare Genel Sekreterleri, İl Genel Meclisi Başkanları, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürleri, Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri, İlçe Belediye Başkanları, Ziraat Odası Başkanları, Araştırma Kuruluşları Müdürleri katıldı.
           
            Açılış konuşmalarını Konya Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Mustafa Kabakçı, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, KTB Başkanı Uğur Kaleli, İl Genel Meclisi Başkanı Ali Selvi, Kalkınma Bakanlığı Tarım Daire Başkanı Mehmet Tarakçıoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Organik Tarım Daire Başkanı Vildan Karaarslan yaptı.
 
            KTB Başkanı Muhammet Uğur Kaleli, KTB Konferans Salonu'nda düzenlenen panelde, gıdayı bir zincir olarak nitelendirdiklerini belirterek, zincirin bütün halkalarının sağlıklı ve sağlam olması gerektiğini ifade etti.
 
            Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın gıdayla ilgili 90 yeni yönetmeliği uygulamaya koyduğunu anlatan Kaleli, yeni bir gıda güvenliği sistemi kurulduğunu söyledi. Gıda güvenliğine paralel olarak dünyada organik tarımın önemli bir gelişim gösterdiğini vurgulayan Kaleli, şunları kaydetti:
 
            "Dünyada şu anda 60 milyar dolarlık organik tarım pazarı var. Bu trend yükseliyor. Birkaç yıl içinde en az 100 milyar dolarlık bir pazara ulaşılması bekleniyor. 2011 yılında 300 milyon dolarlık organik ürün ihracatı yapan Türk organik sektörü, 2023 yılında 2,5 milyar Dolar ihracat hedefi belirledi.  Türkiye'de 1 milyon hektar alanda organik tarım potansiyeli var. Tarım sektöründeki 7. büyük güç olan ülkemizin yapılacak çalışmalarla bu alanı artırma imkanı var. Bölgemizdeki 213 köyde uygulanan organik tarımı daha da artırmak için KTB Stratejik Planı dahilinde Organik Ürün Borsası için çalışma başlattık. Yasaların izin verdiği en kısa zamanda hizmet vereceğiz."
 
-"Organik hayvancılık ve organik arıcılık faaliyetleri gelişiyor"-
 
            Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanı Vildan Karaarslan ise organik tarımın mutfağı olarak, toplantıya katılmaktan mutluluk duyduklarını belirtti. Bakanlık olarak organik tarımın zeminini oluşturduklarını ifade eden Karaarslan, organik tarım kontrol ve sertifikalandırma yetkisini 19 özel kuruma verdiklerini bildirdi.  Karaarslan, dünyada organik tarım yapan 160 ülkeden birinin de Türkiye olduğunu vurgulayarak, "Organik tarımın gelişmesine paralel olarak organik hayvancılık ve organik arıcılık faaliyetleri de gelişmeye başladı. Bulunduğunuz yerde hangi ürün yetişiyorsa orada o ürünü organik olarak rahatlıkla yetiştirebilirsiniz. Bakanlık olarak her zaman bu çalışmaların yanındayız" dedi.
 
            Kalkınma Bakanlığı Tarım Dairesi Başkanı Mehmet Tarakçıoğlu ise günümüzde ciddi bir şehirleşme eğilimi yaşandığını, ancak insanların bunun farkında olmadığını aktardı. Önümüzdeki 20 yıllık süreçte dünyanın yüzde 85'inin şehirlerde yaşamaya başlayacağına dikkati çeken Tarakçıoğlu, bu konuda en ileri ülkelerden birinin Türkiyeolduğunu dile getirdi. Bakanlık olarak diğer kurumlara aracılık yaptıklarını anlatan Tarakçıoğlu; "İnsanların köylerde yaşaması için organik tarım çok önemli.  Konya'dan Batı Avrupa ülkelerine organik tarım ihracatının yapılmış olmasını çok önemsiyorum. Bu durum ticari arz zincirinin oluştuğunun göstergesidir. Bizler Konya'nın yakaladığı bu enerjiyi destekleyeceğiz.  Çalıştığımız konulardaki somut verileri görmek bizi mutlu etti" diye konuştu.